In nederland zijn inmiddels 1,3 miljoen .nl-namen geregistreerd. Op 1 januari 2000 waren dat er nog maar 157.000. Een belangrijke reden van deze forse toename is het besef van veel bedrijven dat een relevante domeinnaam van grote invloed is op het aantal bezoekers van een website. Een krachtige domeinnaam is namelijk van groot belang voor zoekmachines zoals Google en Ilse.

Technisch gezien is een domeinnaam een vertaling van een ip-adres (internet protocol) naar een herkenbare naam. Een ip-adres
is een uniek nummer dat elke website op internet bezit. Een domeinnaam is opgebouwd uit minimaal twee onderdelen. Het rechterdeel wordt het toplevel domain genoemd. Voor Nederland is dat .nl. Voor het toplevel domain-gedeelte staat de zogenaamde organisatiedomeinnaam. In de domeinnaam www.vastgoedutrecht.nl is vastgoedutrecht dus de organisatiedomeinnaam.

7domeinen beheert ruim 4000 makelaar-domeinnamen. Deze worden ingezet als marketinginstrument voor deelnemende makelaars. De .nl-namen zijn onderverdeeld in 241 pakketten. Elk pakket bevat uitsluitend domeinnamen die specifiek gericht zijn op een bepaalde stad of dorp. Omdat slechts één makelaar uit de betreffende regio gebruik kan maken van zo'n pakket kan er voor deze makelaar een dominante positie op internet worden gerealiseerd.

 

Veelgestelde vragen over domeinnamen »